SEO Basics

published on April 11, 2011 in technical

Search optimization is a very fancy field these days. Many people do it right, but many wrong. I like to think of it as something that helps me provide ma users with better content. Also, I tend to look at it from a different point of view. These are the main pillars of this article.

1. Why is SEO important

Basically, SEO is a rule pile, whichs helps us rank our pages in search results, by getting them as close as possible to the beginning of the list. But there is another positive result of SEO, which is neglected by many.

Whwn we optimize our pages, the source code becomes better from a semantic point of view. As I can tell, when this happens, the source code becomes more simple, shorter and easier to maintain. Also, this helps the accesability of the page,

2. Facts

Let us see some points, that I find crucial in SEO.

3. Navigation

This is one of the most important parts of our site, and not only to our users, but to indexing bots, too. This will help, let's say Google, reach the content of the site, exactly like a user does. I do not recommend using Flash based navigation, due to its inaccesability problems (bots an humans).

If posible, use only <a> tags for one menu entry. Make sure that the inner text of the anchor properly describes the target url. If the url points to a Contact page, then set the inner text of the anchor to Contact. Again, this is important to bots and humans, both will have a very good idea about where the menu item points to.

4. Speed

A szakemberek azt mondják, hogy a legtürelmesebb felhaszálót is elveszítjük, ha az oldalunk betöltési ideje meghaladja a tíz másodpercet. Hasonló megítélést ezetett be  Google nem olyan rég, ami szerint egy adott site előre fog lépni a rangsorolásban, ha emeljük a betöltési sebességét.

Melyek azok az elemek, melyek betöltési sebességét emelni tudjuk?

A CSS és a Javascript tipikusan ilyen állományok, melyek méretét tudjuk csökkenteni, hatékony használat esetében. Ezen felül, léteznek olyan módszerek, melyek segítségével tudjuk csökkenteni ezek fájlok méretét, az ugynevezett tömörítéssel. Kohana esetében tudom javasolni a Minify modult. Ennek kimenete, két darab fájl, egy CSS és egy JS.

Ami még fontos, hogy ezeket a fájlokat úgy helyezzük el a HTML-ben, hogy az maximális betöltési sebességet nyújtson. A stíluslapokat az oldal <head> részébe kell elhelyezni, a javascriptet pedig közvetlenül a </body> elé.

A HTML méretét is csökkenteni tudjuk úgy, hogy bekapcsoljuk ennek tömörítését.

Győződjünk meg arról, hogy felhasznált képet nem túl nagyok és nem lassítják az oldalt. Itt a legfontosabb, hogy hátterek időben töltődjenek be, lehetőség szerint ne használjunk ilyenek, csak ha nem nagyon fontos.

Szintén fontos, hogy a képek megfelelően legyenek beágyazva HTML-be. Ezek alt, lehetőlet title tulajdonságát töltsük ki valódi és hasznos leírással, ami jellemző a képre.

5. Felhasználóbarát hivatkozások

Amikor építünk egy oldalt, szintén fontos hogy hivatkozásaink leyenek szépek, emberibbek. Ez nagyon fontos a felhasználók számára, de legalább annyira fontos a keresőknek is. A jelenlegi cikk a következő hivatkozáson érhető el: http://boxed.hu/hu/irasok/seo-alapok/. Egy ilyen hivatkozással, elérjük azt, hogy ez hasonlítson, kapcsolódjon a cikk címéhez, ami egy jó pont a Google esetében. Ha tudjuk, akkor megtehetjük azt is, hogy a hivatkozás title tulajdonságát töltsük ki olyan szöveggel, ami nem egyezik meg a hivatkozás szövegével.

A fenti igaz kell hogy legyen a képek hivatkozásaira. Az az ideális eset, amikor maga a kép fájlneve tükrözi ennekt tartalmát, felhasználásának contextusát.

6. Sitemap

Ez gyakorlatilag az egyetlen megoldás arra, hogy, mondjuk a Google, el tudja érni egy adott portál összes tartalmát. Az említett szolgáltatnak vannak is konkrét javaslatai ezzel kapcsolatban, de én azt mondanám hogy ennek a fogalomnak van több oldala, megvalósulási lehetúsége.

Az első a szokásos sitemap, aminek van egy kötött formája és számtalan megoldást találunk erre interneten. Egy másik a látható sitemap, amit általában az oldalak aljára szoktunk elhelyezni, melyben időnként cseréljük a hivatkozásokat. A harmadik pedig az RSS, mely tartalmazza mindig legfrisebb tartalmakat.

7. Összefoglaló

Van néhány év hogy ezzel is foglalkozom, és merem állítani azt, hogy a keresőmotorok szeretik azokat az oldalakat, melyekről egyértelműen feltételezhető hogy nem program állítja elő, hanem ember. Röviden, a tartalom mérhető minősége az, amire törekednünk kell. Természetesen ez elég szubjektív, de ettől izgalmas az életünk, nemde?